Општина Црна Трава званична презентација

Архива вести из Црне Траве

 • Вести 2014-2015. године.

  Посета  Александра Вучића општини Црна Трава

  5.август 2015. Премијер  Вучић посетио је данас фарму "Шурик-инвест" у Црној Трави, која ће производити млечне производе и поручио да ће држава колико може, помагати домаћим инвеститорима како би боље пословали и запослили више радника.

  Он је рекао да је у Црној Трави велика незапосленост, да је општина деценијама без инвестиција и да ће држава урадити све што може да помогне да дође до нових инвестиција.

  У разговору са окупљеним грађанима који су му изнели своје проблеме, али и питања са којима се општина суочава, Вучић је рекао да ће се радити на томе да се у  2016. години заврши половина деонице пута између Црне Траве и Предејана.

 • Вести 2016. година.

  3.Јул 2016.    Одржана трка за Куп Србије у планинском бициклизму "Трофеј Црне Траве 2016"

  Орловац је овом трком обележио десет година одржавања трка у Црној Трави. Мали период којег је обележио заиста велики број трка које су прославиле Црну Траву у овом спорту. Пет првенства државе, првенство Балкана, три трке светског купа довеле су Орловац и Црну Траву на прво место српског маунтибајка.

  На овогодишњој трци поред домаћих такмичара наступили су и такмичари из Македоније, Бугарске, Црне Горе и Сједињених Америчких Држава. Екипни победник у категорији елита је Орловац а у појединачној категорији Ивана Костић СМФ и Јован Рајковић ОБК, обоје поникли у Орловцу.

   

  Видео...

  12.Jун 2016.   Туристички караван "Моја Србија" у Врању, представљање Црне Траве.

     На овом каравану свој промотивни штанд имао је и Туристички савез општине Црна Трава.

       На штанду је био  изложен  промотивни материјал наше општине у виду флајера, постера,  промо дискова као и производи из нашег краја као што су  зељаник, сокови, слатка, компоти, сушено лековито биље,  вода Власина и друго.

        Промотивни материјал је делила девојка у нашој народној ношњи што је изазвало велику пажњу присутних гостију.

      Изложени су и производи из млекаре „Вилин луг“ Шурик инвеста Црна Трава. Дегустација њихових млечних производа је изазвала велико интересовање присутних гостију.

        Гостима су кроз видео презентацију  промовисане туристичке манифестације у Црној Трави као што су Сабор печалбара и неимара, Дани боровнице,бициклистичка трка итд.

              Туристички савез општине Црна Трава је имао ту  част да на манифестацији предтавља Јабланички округ  и достојно репрезентује нашу општину.

  01.Jун 2016.    Постављен инфо пулт у холу општине

  Национална служба запошљавања у оквиру реализације пројекта "Помоћ теже запошљивим групама" је обезбедила један инфо пулт који је постављен у просторијама општинског услужног центра. Намена инфо пулта  је да незапошљена лица са територије општине Црна Трава могу да претражују објављена слободна радна места, кроз базу података НЗС или кроз друге изворе. Провере слободна радна места и лакше дођу до посла. Приступ је омогућен свим особама у време од 08.00 до 14.00 часова сваким радним даном. Пројекат је финансијски подржан од стране Европске уније.

   

  24.април 2016.    Победа такмичарке Орловца, Николете Митровић на МТБ маратону у Грчкој

  Такмичарски тим ПБД Орловац, у саставу Милица Рајковић, Николета Митровић и Милан Петковић, предвођени тренером Николић Драганом остварили су запажен успех на десетом МТБ маратону у малом грчком градићу Сфендамију.

  Ово је друго учешће нашег тима на овој престижној трци.

  Николета је била врло убедљива у својој победи, а њен успех употпунила је Милица на својој првој трци ван наших граница, освојивши бронзану медаљу.

  Тако је  Орловац наставио добар почетак овогодишње сезоне после две трке Купа Србије.

  Следећа међународна трка и нови испит за Орловац је 22.маја у Бања Луци, УЦИ Ц2 трка.

  Видео...

  25.март 2016.    "Женски разговори" позоришна представа ученика ГТШ Милентије Поповић

  Ученици средње техничке школе са домом ученика "Милентије Поповић" одржали су две позоришне представе у сали Дома културе у Црној Трави. Прву представу "Коштана" Боре Станковића, одиграли су 30.12.2015. године а другу "Женски разговори" 25.03.2016. године.

   

  Обе представе припремила је заједно са ученицима школе професорка српског језика Марија Тасић. Ове представе су веома добро примљене међу гледаоцима што говори и то да су обе представе одржане у препуној сали Дома културе у Црној Трави.

  Видео...

 • Вести 2017. година.

  30. октобар 2017. године    Бесплатни лекарски прегледи у Дому здравља, прегледи педијатра и гинеколога.

                                                                       O Б А В Е Ш Т Е Њ Е

   

   

              Општина Црна Трава једна је од петнаест локалних самоуправа у Републици Србији којој су одобрена средства за суфинансирање мера популационе политике у 2017. години, а по јавном позиву расписаном од стране Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

   

            Једну од мера популационе политике чини популациона едукација, која подразумева ангажовање два лекара специјалиста ради повећавања нивоа здравствене едукације у циљу побољшања и очувања репродуктивног здравља.

   

              Из тог разлога, ОБАВЕШТАВАМО ВАС, ДА ЋЕ ПРЕГЛЕДИ ОД СТРАНЕ ЛЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТА ГИНЕКОЛОГИЈЕ И ПЕДИЈАТРИЈЕ БИТИ ОБАВЉЕНИ 30.10.2017. ГОДИНЕ У ПРОСТОРИЈАМА ДОМА ЗДРАВЉА ВЛАСОТИНЦЕ - ОГРАНАК У ЦРНОЈ ТРАВИ, СА ПОЧЕТКОМ У 09,00 ЧАСОВА.

  28.јул 2017. године    Донет обједињен правилник којим се уређују поступци реализације мера популационе политике.

  Општинско веће општине Црна Трава је на својој седници која је одржана дана 27.07.2017. године донела Обједињени правилник о ближим условима, критеријумима и поступку реализације мера популационе политике општине Црна Трава.

  Овим правилником прецизирају се услови и процедура реализације мера популационе политике суфинансиране од стране Кабинета министра без портфеља задузеног за демографију и популациону политику.

  На истој седници формирана је и Комисија чији је задатак спровођење поступака реализација мера популационе политике, у саставу:

  - Јелена Глигоријевић, председник Комисије

  - Ватрослав Славковић, члан Комисије

  - Владан Илић, члан Комисије,

  - Иван Синадиновић, члан Комисије и

  - Александар Николић, члан Комисије.

   

  О свим даљим активностима Комисије, јавност ће бити благовремено обавештена.

   

  Преузмите правилник

   

  18.јул 2017. године    Одобрене средства за суфинансирање мера  популационе политике.

  Општина Црна Трава једна је од петнаест локалних самоуправа у Републици Србији којој су одобрена средства за суфинансирање мера популационе политике у 2017. години, а по јавном позиву расписаном од стране Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

   

  Укупна вредност пројекта износи 2.910.000,00 динара, од чега Кабинет учествује са 85% (2.473.500,00 динара), а општина Црна Трава са 15% (436.500,00 динара).

   

  Одобрена средства користиће се за спровођење следећих мера популационе политике:

   

  1.  мера ублажавања економске цене подизања детета:

             - накнада за прво, друго и треће дете у укупном износу од 470.000,00 динара (у обзир узет период до краја 2017. године)

             - поклон - пакети - опрема за негу беба у укупном износу од 120.000,00 динара

   

  2. мера: пут ка здравом материнству:

             - лечење стерилитетета у укупном износу од 200.000,00 динара

   

  3. мера: популациона едукација:

             - повећање нивоа здравствене едукације у циљу побољшања и очувања репродуктивног здравља; ангажовање два лекара специјалиста (гинекологије и педијатрије) у износу од 120.000,00 (у обзир узет период до краја 2017. године) и

   

  4. мера активирања локалне самоуправе:

            - субвенционисање санације оштећених кућа повратницима са децом у укупном износу од 2.000.000,00 динара.

   

  О свим даљим активностима општине Црна Трава предузетим у циљу реализације наведених мера јавност ће бити благовремено обавештена.

  Све ближе информације у вези са пројектом могу се добити на телефон 016/811-118 и 016/811-115, контакт особа: Јелена Глигоријевић, начелница Општинске управе општине Црна Трава.

  12.април  2017. године    Ускршњи базар у центру Црне Траве

   

  У центру Црне Траве данас је одржана манифестација поводом предстојећих ускршњих празника у организацији основне школе, средње техничке школе, предшколске установе "Младост" ,општинске библиотеке и омладинског клуба Црна Трава. Велики број грађана је подржао ову манифестацију куповином фарбаних јаја, мајица и других ускршњих украса, корпица и слично. Целокупан приход од манифестације биће уплаћен у хуманитарне сврхе за децу са Косова и Метохије. У сарадњи са средњом школом и општинском библиотеком реализована је и акција "Књига на дар" у оквиру које су прикупљене књиге од стране грађана такође намењене деци са Косова и Метохије. Фолклорна група младих која је представљала Црну Траву на Домијади представила се сплетом игара из црнотравског краја, а за најмлађе организовано је и гостовање "кловнице" која је за крај манифестације увесељавала нашу децу ....

  8.април  2017. године    Гостовање фолклорног ансамбла из Црне Траве у Житковцу

  Дом културе у сарадњи са ГТШ " Милентије Поповић"  гостовао је са фолклорним ансамблом у Житковцу, крај Алексинца на прослави годишњице КУД - "Младост".

  Директорка Дома културе Александра Цветковић наглашава: "Била нам је посебна част и задовољство да се одазовемо позиву организатора  за гостовање наше фолклорне групе  на прослави годишњице Културно уметничког друштва „Младост“ из Житковца. Поред нашег на прослави је учествовало још осам фолклорних група из целе Србије. Наша фолклорна група представила се сплетом игара из Црнотравског краја.

  Такође смо добили и захвалницу организатора за учешће на манифестацији.

  Захваљујемо се домаћинима на одлично организованој манифестацији и гостопримству." и додаје "надам се да је ово почетак обнове КУД-а "Сестре Стојановић" који је успешно радио у Црној Трави."

  24.март 2017. године    Оглас о давању у закуп бивше фабрике фитинга у Црној Трави

  Оглас о давању у закуп бивше фабрике фитинга у Црној Трави. Фабрика се налази на улазу у Црну Траву из правца Лесковца.

  8.март 2017. године    Изабран савет МЗ Мирко Сотировић

  На данас одржаној седници конституисан нови Савет Месне заједнице "Мирко Сотировић" Црна Трава. Нови чланови Савета су Мирољуб Будић, Емилија Николић, Влада Станачков, Раде Рашић и Александар Ивић. За председника Савета месне заједнице једногласно је изабран Мирољуб Будић док је за заменика такође једногласно изабран Влада Станачков.

  20.фебруар 2017. године    Покренута акција "ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП"

   Кроз развијање еколошке свести о потреби рециклаже код становника Црне Траве, остварује се и хумани значај ове акције, јер прикупљена средства на овај начин иду за помоћ хендикепиранима особама.

  Кутије за прикупљање пластичних чепова са разних боца, постављене су у зградама Основне и Средње школе, у згради Општине, у згради Библиотеке и у кафићу "МК" у центру Црне Траве.   На следећем линку может  видети активности ове организације.

   http://cepzahendikep.org

  20.јануар 2017. године    Укинуто ванредно стање у Црној Трави

  Штаб за ванредне ситуације општине Црна Трава на седници одржаној 20.јануара 2017. године донео је одлуку о укидању ванредног стања на целој територији општине. Очишћено је 99% путева до завејаниха села и махала, свим грађанима којима је било неопходна пружена је помоћ у храни и лековима. Није било епидемије грипа. Снабдевање електричном енергијом, телекомуникацијама и основним животним намирницама је добро. Школе и све друге јавне институције раде а саобраћај на главним саобраћајницама нормално функционише.

  10.јануар 2017. године    Ванредно стање у Црној Трави

  У општини Црна Трава због великих проблема изазваних невременом које је захватило територију целе општине Штаб за ванредне ситуације је 09.01.2017. године увео ванредно стање. Осим великих падавина велики проблем у чишћењу снега представља изузетно ниска температура до чак -25 степени и изузетно јак ветар који је правио велике сметове. Сви главни путни правци су проходни док је у току чишћење локалних путева којих на територији општине има много имајући у виду разуђеност територије.

  Снабдевање електричном енергијом и водом  је уредно а телефонске и интернет везе функционишу.

  Што се тиче снабдевања основним животним намирницама отежано је у завејаним деловима општине. Према информацијама са терена грађани имају редовну здравствену заштиту медицинско особље и поред проблема са завејаним путевима стиже до пацијената.

  Што се тиче почетка школске године Штаб за ванредне ситуације општине Црна Трава донео је одлуку да настава у свим школама почиње у среду 11.јануара.

 • Вести 2018. година.

  03. Децембар  2018.  године  ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ.

  Команда Копнене војске на челу са генерал потпуковником Милосавом Симовићем данас је у оквиру обележавања Дана копнене војске и дана пешадије-најмасовнијег рода Војске Србије организовала мали техничко тактички збор на централном тргу у Црној Трави. Поред културно забавног програма који је приредио војни фолклорни ансамбл "Шајкача" наступио је и војни оркестар Ниш. Присутни су поред осталог могли да виде приказ опреме и наоружања извиђачких, падобранских и јединица војне полиције. Најмлађима је посебно био интересантан "приказ борилачких вештина" и најсавременијег наоружања којим располаже наша војска као и дресура паса за откривање експлозивних направа и дроге. Командант Копнене војске Генерал потпуковник Милосав Симовић је истакао да је почаствован присуством збору у Црној Трави која је како каже кроз историју увек била на бранику отаџбине а да је ово симболичан начин да се покаже повезаност свих Црнотраваца са нашом војском.

  Септембар, 2018.   ЗАВРШЕНА ДРУГА ФАЗА АСФАЛТНОГ ПУТА ДО ДАРКОВЦА

  Селе у општини Црна Трава убрзано добијају асфалтне путеве. Прошле године је завршено асфалтирање пута до села Златанци а ове јесени је завршена  друга фаза асфалтирања путева у месним заједицама Дарковце и Градска и то деонице локалног пута Тодорове воде – Ливађе у дужини од 2,752 км и од махале Касини до махала Бисини и Голубови у укупној дужини од 1,957 км.

  Улагањем знатних средстава у изградњу путева подиже се  квалитет живота у руралним срединама  на један већи ниво. Општина  у наредном периоду планира да настави са  изградњом асфалтних путева ка селима на територији општине црна Трава. План је да готово сва села не територији општине буду обухваћене мрежом асфалтних путева.

  31. јул 2018. године    ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ

  Дана 25.07.2018. године велико невреме захватило је делове територије општине Црна Трава и причинило велику материјалну штету на инфраструктурним објектима, пре свега путевима. Поједина села су буквално одсечена од света јер су бујични потоци оштетили прилазне путеве и пропусте. Штаб за ванредне ситуације општине Црна Трава донео је одлуку о увођењу ванредног стања у меснима заједницама које су највише страдале и то МЗ "Мирко Сотировић" Црна Трава, МЗ Рупље, МЗ Брод, МЗ Млачиште и МЗ Добро Поље. Упућена је сва расположива механизација како би се што пре оспособили сви путни правци. У току су радови на санацији последица невремена.

  19. јул 2018. године    ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ.

  Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Младен Шарчевић посетио је Црну Траву. У оквиру посете састао се са руководством наше општине и обишао предшколску установу "Младост", основну школу "Александар Стојановић" и Техничку школу са домом ученика "Милентије Поповић" у Црној Трави...

  13. јул 2018. године    ДАНИ БОРОВНИЦЕ

  На тргу у Црној Трави успешно је одржана манифестација "Дани боровнице". Ова манифестација је имала два циља, први промоција производње и произвођача боровнице и другог воћа на територији Општине, а други је био промовисање ове производње као туристичког потенцијала Општине.

  На постављеним штандовима посетиоци су могли да дегустирају разнолике производе пољопривредних газдинстава са територије Црне Траве.

  У поподневним сатима одржан је културноуметнички програм, уз гостовање фолклорног ансамбла из Власотинца.

  8. јул 2018. године   М ЕНТЕРИЈЕР ГРАДЊА КУП -  Светски  МТБ куп,

  До сада најзначајнија трка у Србији у планинском бициклизму одржана је у Црној Трави, под покровитељством Светске  бициклистичке федерације -УЦИ,  Општине Црна Трава и компаније М ЕНТЕРИЈЕР ГРАДЊА, ПБД Орловац је био домаћин такмичарима од Марсеја до Атине. Трку је посебно обележило то, да је поред такмичара из Србије, на трци дошао и велики број такмичара из Грчке у свим категоријама.

  У главној трци у категорији елита победио је Томаш Вишловки, репрезентативац Словачке. Такмичари у овој категорији освајали су бодове за одлазак на ОИ у Токио 2020. године.

  Посебно признање трке добио је новинар РТС Срђан Цонић, који је од оснивања  ПБД Орловац, највећи промотер рада овог клуба.

  26. април 2018. године    75 година слободе, обележен Дан општине

  Свечаном седницом Скупштине општине Црна Трава обележена је  годишњица ослобођења Црне Траве у другом светском рату од Бугара. Тим поводом уручене су повеље заслужнима  за посебан допринос у развоју општине Црна Трава

  Повење су уручене: Амбасадору Републике Азербејџан Академику Елдару Хасанову, народном посланику Академику Љубиши Стојмировићу, Академику Драгану Дамјановићу, Зорану Станковићу, јавном правобраниоцу,  Драгану Клисури, власнику предузећа "Хидро Тан", Марку Ивићу, власнику фирме "М Ентеријер Градња" и Привредном друштву за производњу, трговину и услуге "Контакт река". Поводом Дана општине организована су и традиционална спортска такмичења младих  у малом фудбалу и стоном тенису.

  28.фебруар 2018. године    Посета делегације општине Хејредин.

  У посети нашој општини боравила је делегација општине Хајредин из Бугарске, са којом је општина Црна Трава успоставила сарадњу кроз партнерске односе и учешће у заједничким пројектима од обостраног значаја.

  Пројекат који је у фази припреме је из области очувања културне баштине и традиције а биће финансиран од стране фондова Европске уније.

  Делегацију општине Хајредин предводила је госпођа Габриела Милчева директорка дирекције за евроинтеграције и економске делатности која ће уједно  бити и руководилац пројекта.

  11.јануар 2018. године    Посета амбасадора Азербејџана.

  Данас је по први пут у историји општину Црна Трава посетио један страни дипломата,амбасадор Републике Азербејџан у Србији Елдар Хасанов. На централном тргу у Црној Трави амбасадора су дочекала деца са традиционалном добродошлицом уз погачу и со а одржан је и краћи културно уметнички програм. У наставку посете нашој општини амбасадор је одржао састанак са руководством општине Црна Трава и разговарао о конкретној помоћи коју би Азербејџан могао да пружи нашој општини. Договорено је да се интензивира сарадња у областима које су интересантнe будућим инвеститорима попут прераде дрвета, улагања у производњу здраве хране, флаширања воде и друго. Договорено је да потенцијални инвеститори из Републике Азербејџан на пролеће посете нашу општину. Заједно са амбасадором Републике Азербејџан нашу општину посетио је и народни посланик Републике Србије академик Професор Др Љубиша Стојмировић који је родом из Црне Траве.

 • Вести 2019. година.

  27. Октобар   На уласку у Црну Траву  откривен споменик "Црнотравцу неимару"

  По прелепом сунчаном дану на  десној обали Власине, на самом уласку у Црну Траву на достојанствен и свечан начин откривен је споменик "Црнотравцу неимару".  На откривању споменика говорио је испред  Удружења Црнотраваца и њихових потомака Бошко Стефановић а као домаћин госте и све присутне поздравио је председник Општине Славољуб Благојевић. По речима председника  овај споменик неимару треба да од данас представља повратак Црнотраваца у свој завичај, и прекине дугогодишњу миграцију и нестајање Црне Траве.

  7. Јул  Црна Трава, Одржана трка за светски куп у планинском бициклизму и Првенство Балкана

  Црна Трава је по шести пут била домаћин трке вожене за бодове у светској лиги.

  М ЕНТЕРИЈЕР ГРАДЊА КУП је ове године био и првенство Балкана. Преко 180 такмичара из 13 земаља од САД до Израела, имали су прилике да упознају Црну Траву.

  Организацију ове трке помогло је Министарство Омладине и Спорта, Бициклистички Савез Србије, Општина Црна Трава и компанија М Ентеријер Градња.

  У мушкој конкуренцији победу је славио првак Словачке Мартин Харинг, а у категорији жена Лејла Тановић из Босне и Херцеговине. Најуспешније такмичар из Србије је Теодора Савић Поповић која је освојила друго место и освојила драгоцене бодове за Србију и одлазак на Олимпијске игре наредне године у Токију.

  Посебано радује  што је овогодишња трка уживо преношена на каналу Арена спорт, па су тако гледаоци у Србији, Македонији, Црној Гори, Хрватској и Босни имали прилике да уживо гедају овај спортски догађај и упознају се са лепотама Црне Траве.

  16. Јун  Београд -  у Чубурском парку откривен споменик "Црнотравцу неимару"

  У Чубурском парку данас је откривен споменик "Црнотравцу неимару" . Пре свега радом чланова Удружења Црнотраваца и њихових потомака у Београду,  а уз помоћ Града Београда , општине Врачар и општина Црна Трава , као и истакнутих привредника пореклом из Црне Траве, црнотравски неимари су добили заслужени споменик.

  Споменик је открио заменик градоначекника Београда, Горан Весић, исказавши захвалност црнотравским неимарима  за које је рекао да су они оставили своје споменике у свим најзначајним грађевинама у престоници.

  Откривању споменика у Чубурском парку присуствовали су државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић, заменица председника општине Врачар Радмила Сарић, председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић, председник Удружења Црнотраваца и њихових потомака Бошко Стефановић, као и бројни чланови и поштоваоци тог удружења.

  24. Aприл   ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И УСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ

  Поводом предстојећег празника данас је у центру Црне Трави одржан традиционални Ускршњи базар. На штандовима деце ПУ Младост, основне и средње школе продавани су у хуманитарне сврхе ускршњи украси, колачи, шарена јаја... Лекари Дома здравља, амбуланте Црна Трава су на свом штанду мерили притисак и ниво шећера нашим грађанима... Одржана  је и свечана седница Скуопштине општине Црна Трава, на којој су поред осталог додељна и  Општинска признања заслужнима у развоју свих сегмената општине Црна Трава.

Општина Црна Трава

Трг Милентија Поповића 61, 16215 Црна Трава

Teл/фakс 016 811 118.

ПИБ 101064719

Радно време: од понедељка до петка од 7:00 до 15:00

Информативни центар Општине

016 811 118

063 690 890

062 548 785

Мапа сајта

Copyright © 2013 - All Rights Reserved | opština crna trava

web: g@sa