Општина Црна Трава званична презентација

АКТУЕЛНА ДЕШАВАЊА ВЕЗАНА ЗА РАД ОПШТИНСКЕ БИБЛИОТЕКЕ

„СЕСТРЕ СТОЈАНОВИЋ“

ЦРНА ТРАВА.

Oктобар  2018. године    Библиотека не престаје са својим активностима

Ове јесени, библиотека Сестре Стојановић, урадила је низ актвнисти са циљем да обогате културни садржај у нашој општини. Повећан је књижни фонд,  а радило се  и на томе да се књиге учине доступнијим  свим читаоцима на територији општине а посебно старијима који и чине претежну старосну структуру наше општине. Наравно библиотека посебно у свом раду излази у сусрет и најмлађим становницима наше општине.

Библиотека је примила донацију Ротари клуба Краља Петра Првог из Београда, остварила сарадњу  са УГ Осмех, чиме ће геранто домаћице које брину о старима и изнемоглима, у својим посетама доносити и наслове њиховим корисницима из фонда библиотеке.

"Моје је право да живим срећно и здраво" је била тема овогодишње недеље детета, а малишани Основне школе и ПУ Младост  су своје таленте приказали у сали библиотеке.

Прваци су свечано примљени у Дечији савез а библиотека им је као добродошлицу поделила бесплатне чланске карте библиотеке.

Иначе библиотека је ове година добила велики број наслова од многобројних донатора, установа, издавача, црнотраваца и Министарстава, и постала  мали културни бисер на овом делу Србије.

31 мај  2018. године    Стручно предавање о слободном времену младих

У просторијама библиотеке  одржана је промоција књиге и стручно предавање на тему "Педагошки потенцијали локалне самоуправе и слободно време младих"

Др Марија Ранђеловић. одржала  је предавање на тему вршњачког насиља са освртом на малолетничку деликвенцију.  Презентација књиге и стручно предавање намењено је младима, запосленима у образовању и локалној самоуправи, полицији, социјалној и здравственој заштити. Стављен је посебан нагласак на појави негативних садржаја за реализацију слободног времена младих, али и едукацији професионалаца за детекцију свих знакова који указују на подстицај преступничког понашања младих.

У програмима партнерства између локалних самоуправа и установа од ширег друштвеног значаја, у циљу осмишљавања и што боље понуде за реализацију слободног времена свих младих, неопходна је израда посебних програма и стратегија.

Присутни су добили примерак  књиге као својеврсни педагошки водич за организацију слободног времена младих.

 

Март 2018. године    Електронска библиотека - дигитализација библиотеке.

Суфинансирајућим пројектом у 2017.години под називом: „Унапређење ИТ ресурса и COBISS“ Општинска библиотека „Сестре Стојановић“ Црна Трава је средствима Министарства културе и информисања РС (80%) и средствима ЈЛС (20%) увела електронску обраду књига коришћењем система COBISS.SR и отворила електронску читаоницу са три рачунара која за сада, апсолутно задовољава потребе њених корисника. Пројектом је обезбеђена неопходна рачунарска опрема и пуноправно чланство библиотеке у систему COBISS.SR код Народне библиотеке Србије. Једино на овај начин је омогућено свим заинтересованим корисницима да имају комплетан увид у фонд и структуру грађе коју Библиотека поседује. Обрада грађе је у току и трајаће све док се сва грађа која се већ налази у Библиотеци и сва приновљена за то време, не обради електронски.

„Велику захвалност дугујемо Министарству културе и информисања РС и оснивачу ЈЛС Црна Трава без чије финансијске подршке и помоћи наша библиотека не би пратила савремене токове библиотекарства. Овим пројектом отпочео је процес иновација и значајних промена за нашу библиотеку која ће уложити све своје напоре како би се тај процес и наставио у корак са временом и процесом дигитализације.“

 

21.јул   2017. године    Промоција књиге "МОЈ ПУТ У СНОВЕ"  Тање Радивојевић

У препуној библиотеци "Сестре Стојановић" одржана је промоција књиге "Мој пут у снове" ауторке Тање Радивојевић. О књизи ове младе списатељице говорила је директорка библотеке Александра Цветковић. У мизичком делу овог не сумљиво успелог културног догађаја учествовала је сама ауторка, изводећи нумере на класичној гитари.

Многи љубитељи писане речи у Црној Трави, искористили су ову прилику да им ауторка потпише свој првенац. "Искрено се надамо да ће ова књига ауторки омогућити да успешно закорача путем својих снова" рекла је за наш сајт директорка библиотеке и додала да је ово била прва у низу промоција књига писаца у овој библиотеци, а да ће у даљем свом раду посебно бити задовољна промоцијама књига црнотравских писаца.

8.април  2017. године    Гостовање фолклорног ансамбла из Црне Траве у Житковцу

Дом културе у сарадњи са ГТШ " Милентије Поповић"  гостовао је са фолклорним ансамблом у Житковцу, крај Алексинца на прослави годишњице КУД - "Младост".

Директорка Дома културе Александра Цветковић наглашава: "Била нам је посебна част и задовољство да се одазовемо позиву организатора  за гостовање наше фолклорне групе  на прослави годишњице Културно уметничког друштва „Младост“ из Житковца. Поред нашег на прослави је учествовало још осам фолклорних група из целе Србије. Наша фолклорна група представила се сплетом игара из Црнотравског краја.

Такође смо добили и захвалницу организатора за учешће на манифестацији.

Захваљујемо се домаћинима на одлично организованој манифестацији и гостопримству." и додаје "надам се да је ово почетак обнове КУД-а "Сестре Стојановић" који је успешно радио у Црној Трави."

20.фебруар 2017. године    Покренута акција "ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП"

На иницијативу библиотеке "Сестре Стојановић" у Црној Трави дата је  подршка удружењу "Чеп за хендикеп". Кроз развијање еколошке свести о потреби рециклаже код становника Црне Траве, остварује се и хумани значај ове акције, јер прикупљена средства на овај начин иду за помоћ хендикепиранима особама.

Кутије за прикупљање пластичних чепова са разних боца, постављене су у зградама Основне и Средње школе, у згради Општине, у згради Библиотеке и у кафићу "МК" у центру Црне Траве.   На следећем линку может  видети активности ове организације.    http://cepzahendikep.org

 У сали дома културе одржана представа „Наша деца“

Ученици средње и основне школе и деца предшколске установе "Младост" данас су имали прилику да у Сали Дома културе "Сестре Стојановић" у Црној Трави виде представу „Наша деца“ , коју су извеле популарне глумице Нада Блам и Мина Лазаревић.

Представа је рађена по делу Бранислава Нушића. Популарне глумице су у представи, кроз игру приказале проблеме одраслих, опонашајући однос својих родитеља, а то се дешава управо онда када су деца сама код куће. Наравно, деца добро схватају понашање одраслих у разним ситуацијама, а то су потврдила и данас. Представа је интерактивног карактера тако да је млада публика активно учествовала у представи.

Овај позоришни комад најмлађима је пред Новогодишње празнике поклонила општина Црна Трава у сарадњи са Општинском библиотеком "Сестре Стојановић" Црна Трава и основном школом "Александар Стојановић" Црна Трава.

Општина Црна Трава

Трг Милентија Поповића 61, 16215 Црна Трава

Teл/фakс 016 811 118.

ПИБ 101064719

Радно време: од понедељка до петка од 7:00 до 15:00

Информативни центар Општине

016 811 118

063 690 890

062 548 785

Мапа сајта

Copyright © 2013 - All Rights Reserved | opština crna trava

web: g@sa