Општина Црна Трава званичан сајт

Архива вести из Црне Траве

Посета  Александра Вучића општини Црна Трава

5.август 2015. Премијер  Вучић посетио је данас фарму "Шурик-инвест" у Црној Трави, која ће производити млечне производе и поручио да ће држава колико може, помагати домаћим инвеститорима како би боље пословали и запослили више радника.

Он је рекао да је у Црној Трави велика незапосленост, да је општина деценијама без инвестиција и да ће држава урадити све што може да помогне да дође до нових инвестиција.

У разговору са окупљеним грађанима који су му изнели своје проблеме, али и питања са којима се општина суочава, Вучић је рекао да ће се радити на томе да се у  2016. години заврши половина деонице пута између Црне Траве и Предејана.

Вести из Црне Траве  2016. година

3.Јул 2016.    Одржана трка за Куп Србије у планинском бициклизму "Трофеј Црне Траве 2016"

Орловац је овом трком обележио десет година одржавања трка у Црној Трави. Мали период којег је обележио заиста велики број трка које су прославиле Црну Траву у овом спорту. Пет првенства државе, првенство Балкана, три трке светског купа довеле су Орловац и Црну Траву на прво место српског маунтибајка.

На овогодишњој трци поред домаћих такмичара наступили су и такмичари из Македоније, Бугарске, Црне Горе и Сједињених Америчких Држава. Екипни победник у категорији елита је Орловац а у појединачној категорији Ивана Костић СМФ и Јован Рајковић ОБК, обоје поникли у Орловцу.

 

Видео...

12.Jун 2016.   Туристички караван "Моја Србија" у Врању, представљање Црне Траве.

   На овом каравану свој промотивни штанд имао је и Туристички савез општине Црна Трава.

     На штанду је био  изложен  промотивни материјал наше општине у виду флајера, постера,  промо дискова као и производи из нашег краја као што су  зељаник, сокови, слатка, компоти, сушено лековито биље,  вода Власина и друго.

      Промотивни материјал је делила девојка у нашој народној ношњи што је изазвало велику пажњу присутних гостију.

    Изложени су и производи из млекаре „Вилин луг“ Шурик инвеста Црна Трава. Дегустација њихових млечних производа је изазвала велико интересовање присутних гостију.

      Гостима су кроз видео презентацију  промовисане туристичке манифестације у Црној Трави као што су Сабор печалбара и неимара, Дани боровнице,бициклистичка трка итд.

            Туристички савез општине Црна Трава је имао ту  част да на манифестацији предтавља Јабланички округ  и достојно репрезентује нашу општину.

01.Jун 2016.    Постављен инфо пулт у холу општине

Национална служба запошљавања у оквиру реализације пројекта "Помоћ теже запошљивим групама" је обезбедила један инфо пулт који је постављен у просторијама општинског услужног центра. Намена инфо пулта  је да незапошљена лица са територије општине Црна Трава могу да претражују објављена слободна радна места, кроз базу података НЗС или кроз друге изворе. Провере слободна радна места и лакше дођу до посла. Приступ је омогућен свим особама у време од 08.00 до 14.00 часова сваким радним даном. Пројекат је финансијски подржан од стране Европске уније.

 

24.април 2016.    Победа такмичарке Орловца, Николете Митровић на МТБ маратону у Грчкој

Такмичарски тим ПБД Орловац, у саставу Милица Рајковић, Николета Митровић и Милан Петковић, предвођени тренером Николић Драганом остварили су запажен успех на десетом МТБ маратону у малом грчком градићу Сфендамију.

Ово је друго учешће нашег тима на овој престижној трци.

Николета је била врло убедљива у својој победи, а њен успех употпунила је Милица на својој првој трци ван наших граница, освојивши бронзану медаљу.

Тако је  Орловац наставио добар почетак овогодишње сезоне после две трке Купа Србије.

Следећа међународна трка и нови испит за Орловац је 22.маја у Бања Луци, УЦИ Ц2 трка.

Видео...

25.март 2016.    "Женски разговори" позоришна представа ученика ГТШ Милентије Поповић

Ученици средње техничке школе са домом ученика "Милентије Поповић" одржали су две позоришне представе у сали Дома културе у Црној Трави. Прву представу "Коштана" Боре Станковића, одиграли су 30.12.2015. године а другу "Женски разговори" 25.03.2016. године.

 

Обе представе припремила је заједно са ученицима школе професорка српског језика Марија Тасић. Ове представе су веома добро примљене међу гледаоцима што говори и то да су обе представе одржане у препуној сали Дома културе у Црној Трави.

Видео...

Вести из Црне Траве у 2017. години

30. октобар 2017. године    Бесплатни лекарски прегледи у Дому здравља, прегледи педијатра и гинеколога.

                                                                     O Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

 

            Општина Црна Трава једна је од петнаест локалних самоуправа у Републици Србији којој су одобрена средства за суфинансирање мера популационе политике у 2017. години, а по јавном позиву расписаном од стране Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

 

          Једну од мера популационе политике чини популациона едукација, која подразумева ангажовање два лекара специјалиста ради повећавања нивоа здравствене едукације у циљу побољшања и очувања репродуктивног здравља.

 

            Из тог разлога, ОБАВЕШТАВАМО ВАС, ДА ЋЕ ПРЕГЛЕДИ ОД СТРАНЕ ЛЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТА ГИНЕКОЛОГИЈЕ И ПЕДИЈАТРИЈЕ БИТИ ОБАВЉЕНИ 30.10.2017. ГОДИНЕ У ПРОСТОРИЈАМА ДОМА ЗДРАВЉА ВЛАСОТИНЦЕ - ОГРАНАК У ЦРНОЈ ТРАВИ, СА ПОЧЕТКОМ У 09,00 ЧАСОВА.

28.јул 2017. године    Донет обједињен правилник којим се уређују поступци реализације мера популационе политике.

Општинско веће општине Црна Трава је на својој седници која је одржана дана 27.07.2017. године донела Обједињени правилник о ближим условима, критеријумима и поступку реализације мера популационе политике општине Црна Трава.

Овим правилником прецизирају се услови и процедура реализације мера популационе политике суфинансиране од стране Кабинета министра без портфеља задузеног за демографију и популациону политику.

На истој седници формирана је и Комисија чији је задатак спровођење поступака реализација мера популационе политике, у саставу:

- Јелена Глигоријевић, председник Комисије

- Ватрослав Славковић, члан Комисије

- Владан Илић, члан Комисије,

- Иван Синадиновић, члан Комисије и

- Александар Николић, члан Комисије.

 

О свим даљим активностима Комисије, јавност ће бити благовремено обавештена.

 

Преузмите правилник

 

18.јул 2017. године    Одобрене средства за суфинансирање мера  популационе политике.

Општина Црна Трава једна је од петнаест локалних самоуправа у Републици Србији којој су одобрена средства за суфинансирање мера популационе политике у 2017. години, а по јавном позиву расписаном од стране Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику.

 

Укупна вредност пројекта износи 2.910.000,00 динара, од чега Кабинет учествује са 85% (2.473.500,00 динара), а општина Црна Трава са 15% (436.500,00 динара).

 

Одобрена средства користиће се за спровођење следећих мера популационе политике:

 

1.  мера ублажавања економске цене подизања детета:

           - накнада за прво, друго и треће дете у укупном износу од 470.000,00 динара (у обзир узет период до краја 2017. године)

           - поклон - пакети - опрема за негу беба у укупном износу од 120.000,00 динара

 

2. мера: пут ка здравом материнству:

           - лечење стерилитетета у укупном износу од 200.000,00 динара

 

3. мера: популациона едукација:

           - повећање нивоа здравствене едукације у циљу побољшања и очувања репродуктивног здравља; ангажовање два лекара специјалиста (гинекологије и педијатрије) у износу од 120.000,00 (у обзир узет период до краја 2017. године) и

 

4. мера активирања локалне самоуправе:

          - субвенционисање санације оштећених кућа повратницима са децом у укупном износу од 2.000.000,00 динара.

 

О свим даљим активностима општине Црна Трава предузетим у циљу реализације наведених мера јавност ће бити благовремено обавештена.

Све ближе информације у вези са пројектом могу се добити на телефон 016/811-118 и 016/811-115, контакт особа: Јелена Глигоријевић, начелница Општинске управе општине Црна Трава.

12.април  2017. године    Ускршњи базар у центру Црне Траве

У центру Црне Траве данас је одржана манифестација поводом предстојећих ускршњих празника у организацији основне школе, средње техничке школе, предшколске установе "Младост" ,општинске библиотеке и омладинског клуба Црна Трава. Велики број грађана је подржао ову манифестацију куповином фарбаних јаја, мајица и других ускршњих украса, корпица и слично. Целокупан приход од манифестације биће уплаћен у хуманитарне сврхе за децу са Косова и Метохије. У сарадњи са средњом школом и општинском библиотеком реализована је и акција "Књига на дар" у оквиру које су прикупљене књиге од стране грађана такође намењене деци са Косова и Метохије. Фолклорна група младих која је представљала Црну Траву на Домијади представила се сплетом игара из црнотравског краја, а за најмлађе организовано је и гостовање "кловнице" која је за крај манифестације увесељавала нашу децу ....

 

8.април  2017. године    Гостовање фолклорног ансамбла из Црне Траве у Житковцу

Дом културе у сарадњи са ГТШ " Милентије Поповић"  гостовао је са фолклорним ансамблом у Житковцу, крај Алексинца на прослави годишњице КУД - "Младост".

Директорка Дома културе Александра Цветковић наглашава: "Била нам је посебна част и задовољство да се одазовемо позиву организатора  за гостовање наше фолклорне групе  на прослави годишњице Културно уметничког друштва „Младост“ из Житковца. Поред нашег на прослави је учествовало још осам фолклорних група из целе Србије. Наша фолклорна група представила се сплетом игара из Црнотравског краја.

Такође смо добили и захвалницу организатора за учешће на манифестацији.

Захваљујемо се домаћинима на одлично организованој манифестацији и гостопримству." и додаје "надам се да је ово почетак обнове КУД-а "Сестре Стојановић" који је успешно радио у Црној Трави."

24.март 2017. године    Оглас о давању у закуп бивше фабрике фитинга у Црној Трави

Оглас о давању у закуп бивше фабрике фитинга у Црној Трави. Фабрика се налази на улазу у Црну Траву из правца Лесковца.

8.март 2017. године    Изабран савет МЗ Мирко Сотировић

На данас одржаној седници конституисан нови Савет Месне заједнице "Мирко Сотировић" Црна Трава. Нови чланови Савета су Мирољуб Будић, Емилија Николић, Влада Станачков, Раде Рашић и Александар Ивић. За председника Савета месне заједнице једногласно је изабран Мирољуб Будић док је за заменика такође једногласно изабран Влада Станачков.

20.фебруар 2017. године    Покренута акција "ЧЕП ЗА ХЕНДИКЕП"

На иницијативу руководства библиотеке "Сестре Стојановић" у Црној Трави дата је  подршка удружењу "Чеп за хендикеп". Кроз развијање еколошке свести о потреби рециклаже код становника Црне Траве, остварује се и хумани значај ове акције, јер прикупљена средства на овај начин иду за помоћ хендикепиранима особама.

Кутије за прикупљање пластичних чепова са разних боца, постављене су у зградама Основне и Средње школе, у згради Општине, у згради Библиотеке и у кафићу "МК" у центру Црне Траве.   На следећем линку может  видети активности ове организације.

 http://cepzahendikep.org

20.јануар 2017. године    Укинуто ванредно стање у Црној Трави

Штаб за ванредне ситуације општине Црна Трава на седници одржаној 20.јануара 2017. године донео је одлуку о укидању ванредног стања на целој територији општине. Очишћено је 99% путева до завејаниха села и махала, свим грађанима којима је било неопходна пружена је помоћ у храни и лековима. Није било епидемије грипа. Снабдевање електричном енергијом, телекомуникацијама и основним животним намирницама је добро. Школе и све друге јавне институције раде а саобраћај на главним саобраћајницама нормално функционише.

10.јануар 2017. године    Ванредно стање у Црној Трави

У општини Црна Трава због великих проблема изазваних невременом које је захватило територију целе општине Штаб за ванредне ситуације је 09.01.2017. године увео ванредно стање. Осим великих падавина велики проблем у чишћењу снега представља изузетно ниска температура до чак -25 степени и изузетно јак ветар који је правио велике сметове. Сви главни путни правци су проходни док је у току чишћење локалних путева којих на територији општине има много имајући у виду разуђеност територије.

Снабдевање електричном енергијом и водом  је уредно а телефонске и интернет везе функционишу.

Што се тиче снабдевања основним животним намирницама отежано је у завејаним деловима општине. Према информацијама са терена грађани имају редовну здравствену заштиту медицинско особље и поред проблема са завејаним путевима стиже до пацијената.

Што се тиче почетка школске године Штаб за ванредне ситуације општине Црна Трава донео је одлуку да настава у свим школама почиње у среду 11.јануара.

Copyright © 2013 - All Rights Reserved | opština crna trava

web: g@sa